VUK Genel Tebliği (Sıra No: 421)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 448)

4 Nisan 2015 CUMARTESI Resmî Gazete Sayi : 29316

TEBLIG

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:

VERGI USUL KANUNU GENEL TEBLIGI (SIRA NO: 421)’NDE DEGISIKLIK

YAPILMASINA DAIR TEBLIG (SIRA NO: 448)

4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun1 ilgili maddelerinin verdigi yetki çerçevesinde yayimlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 4212)’nde asagidaki düzenlemelerin yapilmasina gerek duyulmustur.

1. Tebligin “3.1. Kapsama Giren Mükellefler” bölümüne asagidaki bölüm eklenmistir.

3.1.7. Bu Teblig kapsaminda elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasina geçme zorunlulugu getirilen mükellefler; tam bölünme, birlesme (devralma seklinde birlesme ve yeni kurulus seklinde birlesme) veya tür (nev’i) degisikligine gitmeleri halinde devrolunan veya birlesilen tüzel kisi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) degisikligi sonucunda ortaya çikan yeni tüzel kisi mükellefler elektronik fatura uygulamasina geçmek ve elektronik defter kullanmak zorundadir. Uygulamalara geçme süresi hiçbir kosulda islemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayin basindan itibaren 3 ayi geçemez.”

  1.  Tebligin “5. Sorumluluk ve Cezai Yaptirimlar” bölümünün 5.1. bölümü asagidaki sekilde degistirilmistir.

5.1. 397 sira numarali Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi kapsaminda bilgi islem sistemlerinin entegrasyonuyöntemiyle elektronik fatura uygulamasindan yararlanan mükellefler, sistemlerini kesintisiz 7 gün 24 saat fatura ve ilgili mesajlari alabilir ve gönderebilir halde açik tutmak zorundadirlar. Mücbir sebepler disinda bu zorunluluga uymayan mükelleflerin entegrasyon izinleri iptal edilecek olup, Baskanlik tarafindan portal hesaplari otomatik olarak açilacaktir. Entegrasyon izni iptal edilen ve portal hesaplari açilan mükellefler isterlerse Baskanliktan izin almis bir özel entegratörile de anlasabilir ve elektronik fatura uygulamasini özel entegrasyon yöntemi ile de kullanabilirler.”

  1.  Tebligin 5.4. bölümü bu Tebligin yayim tarihi itibariyla yürürlükten kaldirilmistir.

Teblig olunur.